Hírek a szumóvilágból     2003. május
Vissza a Címlapra   Vissza az e havi hírekhez   Vissza a Hírek Indexhez

Terao hajlevágási ceremóniája

Május 31-én tartották meg a nemrég visszavonult volt szekivake, Terao (jelenleg Shikoroyama ojakata) hajlevágási ceremóniáját a tokiói Ryogoku Kokugikanban 11 ezer fizető néző jelenlétében. Amikor háromszáz, a hajvágási lehetőséggel megtisztelt vendég befejezte és fivére, egyben mestere, Izutsu ojakata levágta a megmaradt hajcsomót, a Kokugikanban ritkán hallott erősségű ováció tört ki.
Shikoroyama ojakata elárulta, hogy megfogadta, nem fog sírni a szertartás alatt, de amikor fiai felléptek a dohjóra és kezükbe vették az ollót, bizony nem tudott parancsolni érzéseinek.

"Miután visszavonultam, egy kicsit mindig szomorú voltam, amikor gyerekekkel találkoztam és szumós bácsinak szólítottak, látván a hajviseletemet, de most hogy le lett vágva, megnyugodhatok" - mondta az ojakata, végigsimítva új frizuráján.

A dohjóra nők nem léphetnek, de az ojakata a zsebében vitte fel édesanyja fényképét, aki az ő középiskolás évei alatt hunyt el, és akinek leánykori nevét vette fel harci névként (sikona).


A kósó-szabályok megváltoztatása?

A Japán Szumószövetség (Nihon Szumó Kjókai) május 29-i ülésén elhatározta, hogy eltörli a jelenleg érvényes kósó-szabályt, vagyis azt, amikor egy birkózó a tornán szerzett sérülése után büntetlenül kihagyhat egy tornát, és megmaradhat rangjában. A ridzsicsó (vagyis a Szumó Kjókai elnöke) nem volt hajlandó megmondani, hogy mikor lép életbe ez a határozat, de a valószínű időpont 2004. januárja.

Kitanoumi szerint a rikisik gyakran visszaélnek a kósó lehetőségével, mindig van néhány gyanús eset (tény, hogy az utóbbi időkben példátlan módon megszaporodtak a különféle sérülések miatti visszalépések, tornakihagyások, amelyek nem biztos, hogy teljesen indokoltak).

A Kjókai ezen kívül szeretné megváltoztatni az ózekik lefokozásának szabályait is. A tervek szerint a jövőben három egymás utáni makekosi, vagyis negatív eredmény után kerülnének le szekivake rangba, és a negyedik tornán legalább 11 győzelemre lenne szükség az ózeki rang visszaszerzéséhez (szemben a jelenlegi 2 makekosi, 10 győzelem szabállyal).


Takanohana mesekönyve

http://www.sekaibunka.com/book/4418035117/

Május 29-én jelent meg Takanohana könyve. A címe: Csiiszana batta no otokonoko, vagyis "A kis szöcskefiú". Takanohana a történetet januári visszavonulása után kezdte írni, de az ötlet már akkor megszületett benne, amikor kényszerpihenőjét töltötte, és egymás után hét tornáról is távolmaradt.

A történet három kis szöcskéről szól. Egyikük Hikaru, aki erős igazságérzettel rendelkezik, Hikaru barátja Cukasza, aki gyűlöl veszíteni, a harmadik pedig Cukasza húga, Mikadzuki. A három szöcske összefog, hogy megmentsenek egy pillangót, aki beleesett a patakba. Feladatuk, hogy megmozgassanak egy nagy követ, hogy elzárhassák a patak folyását.

A könyv illusztrációit Szoja Naoki készítette. A kiadó által javasolt művészek közül Takanohana azonnal őt választotta, mondván "senki más nem lenne jó. A képei annyi derűt és szeretetet sugároznak, hogy tökéletesen illenek majd a történetetmhez."

A könyvhöz tartozik egy CD is, amelyen maga Takanohana, a felesége, Keiko, és a három gyerek mondja el a mesét. A kötetet házasságuk nyolcadik évfordulójának napján jelentették meg.

A könyvet az Amazonnál is meg lehet rendelni, ára 1300 jen (kb. 2500 Ft).


Visszakerültek a Dzsúrjó osztályba

A júliusi tornára az alábbi birkózók kerültek fel a Dzsúrjó osztályba. Mindegyikőjük szerepelt már a második osztályban, sőt néhányat ismerhetünk az elsőből (Makuucsi) is.

Kelet Ms1 Kitazakura (5-2), egy torna után (ex-Makuucsi)
Nyugat Ms1 Masutsuyoshi (4-3), 2001. november óta először
Kelet Ms2 Kotoiwakuni (4-3), 2000. július óta először
Nyugat Ms2 Chiyotenzan (5-2), két torna után (ex-Makuucsi)
Kelet Ms4 Tamanokuni (7-0), 2001. május óta először


Lehet, hogy rossz fiú, de győzni tud!
Véget ért a májusi torna Tokióban

Vasárnap befejeződött a Nacu Baso, az idei harmadik hivatalos szumótorna. Végülis meglepetés nélkül zárult a sorozat, Asashoryu, akinek a viselkedésével volt némi probléma, mégiscsak hozta a formáját és meggyőző eredménnyel (13-2) nyerte el immár harmadszor a Császári Kupát. Lehet, hogy a magatartása hagy még némi kívánnivalót maga után, a szumójára viszont nem lehet panasz. Legalábbis ami az eredményességet illeti.

A Makunoucsi osztály eredményei
A hat szumóosztály eredményei
A két felső osztályban birkózók részletes eredményeiAkinoshima visszavonult

Szombaton ismét egy "nagy név" jelentette be visszavonulását az aktív szumóélettől. Akinoshima, 36 éves rikisi, aki a Maegasira 15-ös rangban szerepelt ezen a tornán, 21 éves versenyzés után fejezi be pályafutását.

Legmagasabb elért rangja a szekivake, 7 sukun-só, 8 kantó-só és 4 ginó-só különdíj szerepel a trófeái között, és övé volt minden idők kinbosi-rekordja, szám szerint 16.

Asashoryu figyelmeztetése

Asashoryu jokozuna kemény figyelmeztetést kapott a megszentelt ringben mutatott gyalázatos viselkedése miatt, jelentették be szerdán a Japán Szumószövetségben.

A 22 éves mongolt, akiből gyakran tör elő a vadság és egyébként is viharos természete van, Watanabe Tsuneo, a jokozuna-bizottság volt vezetője figyelmeztetésben részesítette, amiért hétfőn, a Ryogoku Kokugikanban oly ellenségesen méregette honfitársát, Kyokushuzant, és vitatta vereségét.

"Cselekedete a jokozunától elvárható illedemes viselkedés hiányát mutatja" - mondta Watanabe - "Ha továbbra is így fog viselkedni a ringben, megteszem a javaslatomat a bizottság vezetőjének. Figyelmeztetnünk kell."

Miután Kyokushuzant kiáltották ki a mérkőzés győztesének, Asashoryu a körön kívülre mutogatott, azt sugallva, hogy a maegasira kilépett, majd amikor elhagyta a ringet, vállon ütötte honfitársát.

"Ez olyan dolog, amit Asashoryunak nagyon komolyan kell vennie" - jelentette ki Kitanoumi, az NSK elnöke.

"Másfelől viszont, ha túl sokat aggódna a jokozunához illő viselkedés miatt, veszíthetne a küzdelmek során tanúsított ravaszságából és ügyességéből".